Pagina's

maandag 26 november 2012

Thaise scampisoep

Dit is een echte Thaise soep, en mag je dus niet vergelijken met onze soepen. Als je dit eet lijkt het  alsof je midden in Thailand zit. Het is een heel ander smakenpalet, het zoet-zoute zijn we misschien niet zo gewoon, maar het smaakt echt heerlijk. Mensen die het liever bij onze smaken houden raad ik dit af, tegen degenen die openstaan voor nieuwe smaak-ervaringen kan ik alleen meer zeggen : DOEN !


Ingrediënten (2p)  :
  • 14 Scampis, gepeld en gekuist.
  • 1 stengel citroengras
  • 2 grote champignons
  • 1 stengeltje lente-ui
  • 1 teentje look
  • 4 plakjes gember
  • 1 koffielepel geconcentreerde tomatenpuree
  • 600 ml water
  • 1 eetlepel vissaus
  • zout
  • 1 eetlepel rietsuiker
  • halve limoen
  • verse koriander

Bereidingswijze :
  1. Plet het witte gedeelte van de lente-ui en snij in fijne schijfjes. Het groene deel houden we bij voor garnituur.
  2. Plet het citroengras onder je mes.
  3. Snijd de champignons in schijfjes en snipper het teentje look hel fijn.
  4. Schil een stukje van je gember en snijdt er 4 dunne plakjes af. Plet ze even onder het lemmet van je mes.
  5. Doe vetstof in de kookpot en zet op hoog vuur. Ik heb hier kokosvet gebruikt, maar arachideolie is ook zeer geschikt.
  6. Voeg het witte gedeelte van de lente-ui, de geplette stengel citroengras en de look toe.
  7. Meng goed en voeg de scampi's en gember toe.
  8. Als de scampi's niet meer doorzichtig zijn, zijn ze klaar. Voeg dan de tomatenpuree toe.
  9. Blus met het water, voeg de champignons toe en laat 5 minuten doorkoken op een niet te hoog vuur.
  10. Kruid ondertussen af met een klein beetje zout, de vissaus, rietsuiker en het limoensap.
  11. Klaar !
  12. Dien op met een beetje verse koriander en het groen van de lente-ui.
Smakelijk !

TIPS :

  • Lente-ui is goed voor de lijn !
  • Een echte thaï kookt ook met zijn eetstokjes. Ik heb het geprobeerd en het is idd makkelijker om de ingrediënten te mengen bij dit gerecht. Maar dat is ieder voor zich natuurlijk :)
  • Maak dit gerecht zeker niet met boter of olijfolie. Deze vetstoffen kunnen niet heet genoeg worden. Kokosvet en arachideolie zijn vele warmer.
  • Let op met het zout, vissaus is al zeer zout ! Ik heb mijn vissaus trouwens gewoon uit de Chinese rayon van de Colruyt gehaald.

PS : Je kan een reactie achterlaten op dit artikel door hier onderaan op reacties te klikken. Registreren is niet nodig wanneer je de optie Naam/URL selecteert en hier gewoon je naam invult. klik daarna op 'publiceer' om het te plaatsen. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten