Pagina's

maandag 21 september 2015

Kaas + Bier = Liefde
We genieten allemaal wel eens van een lekker kaasplankje bij ons bier, maar zodra het om een hele maaltijd met kaas gaat grijpen we naar wijn. Dat vonden ze jammer bij Palm Breweries en Noord-Hollandse Gouda met het rode zegel.

Daarom daagden ze niet minder dan 2-sterrenchef Viki Geunes uit om gerechten met Noord-Hollandse Gouda te combineren met enkele nieuwe biertjes van Palm. Om deze mooie samengang van smaken bekendheid te geven organiseerden ze samen het Feest Van de Smaak. En daar mocht ik bij zijn !

De laatste zaterdag van augustus was het dan zo ver. Ik stapte in de wagen en reed richting Steenhuffel. Het was een prachtige dag. De zon scheen en het was heerlijk warm. Ik vreesde er een beetje voor om de hele dag binnen te moeten zitten en keek er dan ook eerlijk gezegd een klein beetje tegen op.

Maar niets was minder waar, de organisatie had echt prachtig werk geleverd. Toen ik aankwam ontdekte ik een chique aangeklede weide, gelegen tussen de hopvelden van Palm met sprookjesachtig gedekte tafels, versierd met hopranken en mooie rozen. Ik was in mijn nopjes.


Bij aankomst kregen we eerst een woordje uitleg en werd er me een plaats aangewezen. Er stonden 5 lange tafels klaar en de middelste bleek de perstafel. Ik voelde me enorm vereerd dat ik daar een plekje mocht innemen. De andere tafels waren gereserveerd voor consumenten van Noord-Hollandse kazen, want ook zij werden bij dit grootse evenement betrokken.

Kijk zeker eens op de facebookpagina van het Rode Zegel voor nog meer sfeerbeelden en like de pagina, dan  blijf je op de hoogte van nieuwe initiatieven en ben jij volgende keer misschien ook wel van de partij!

Maar goed, het eten en drinken dus, want daarvoor waren we er ;)
Naast de tafels stond een enorme tent die heel mooi ingericht was. Daar stonden dan verschillende werktafels waar men met heel veel zorg en oog voor detail de verschillende gerechten samenstelden. 

Tijd om te proeven ! Ik proefde in volgende volgorde deze gerechten :
(klik op de naam van het gerecht voor het recept)

  • Gerookte kipfilet met verse vijgen : De smaakimpressies van de kaas kun je helemaal linken aan de basis van dit bier, volle rijke smaken en een zuurtje. De verse vijgen zorgen voor de verdere gelijkenis, refererend naar de fruittoets in het bier. De gedroogde vijgen complimenteren dan weer het roestige in het bier.
  • Zuurdesembrood met gegrilde peer en knolselder : Met Rodenbach Vintage. De geroosterde broodsmaak sluit zeer nauw aan bij het bier.
  • Tartaar van rund met chips van pastinaak : De zoete maar toch pittige smaak van de pastinaak en het verfijnde van het krabvlees vormt een mooie contrast met het boterige/zoute van de Overjarige Noord-Hollandse Gouda. De Cornet zorgt voor de perfecte balans.
  • Crostini met rode biet en zwarte olijven : De belegen Noord-Hollandse Gouda is hier het allesbindende element met de aardse smaken van de biet, het geroosterde van de toast en de mediterrane, mineraalachtige smaak van de olijf. De Palm Hop Select ondersteunt en zorgt voor het blijven aanscherpen van het smaakpalet

Na al dit lekkers zat mijn buikje vol, waardoor ik helaas het laatste gerecht, Boerenbrood met witloofsalade en gerookte paling niet meer heb kunnen proeven. Mijn favoriet was beslist de Tartaar van rund. Het smeuïge van de tartaar met het frisse van de krab en de heerlijke creme van pastinaak kon me echt bekoren.
Tijdens het proeven kwam Viki Geunes zijn gerechten persoonlijk toelichten. Het was fijn om het verhaal te horen achter de gerechten, hoe hij de smaken afzonderlijk samen liet smelten tot een zalig geheel en hoe hij hier vol passie over kwam spreken.

Hierna werden we met een treintje door Steenhuffel naar de brouwerij van Palm gereden, waar we een zeer interessante rondleiding kregen met gids. Het was fijn om eens een kijkje achter de schermen te mogen nemen. Zin om dit ook eens te doen? Kijk dan even hier voor meer info. 
Ten slotte werd het feest van de smaak zachtjes afgesloten, met nog een laatste glaasje Rodenbach in het zonnetje, nagenietend van deze mooie dag waarna we met een goedgevulde goodiebag huiswaarts keerden.


2 opmerkingen: