Pagina's

woensdag 1 augustus 2012

Ons kruidig terrasje
Ik gebruik steeds heel veel verse kruiden bij het koken en hoor jullie soms denken 'Waar haalt ze die toch steeds allemaal?'
Neen, ik heb geen 10tallen supermarktpotjes op mijn keukenkast staan. Daar is overigens niets mis mee, maar daar is onze keuken gewoon veel te klein voor. Dus moest ik een andere plaats bedenken. En waar is het beter dan op een terras, beschut van de wind en met de hele namiddag zon? :)


In mei was het een grote plantendag in Bokrijk en daar ben ik dan naartoe getrokken samen met mijn ouders en een tante en haar man. Het was een enorme mooie dag, veel zon, veel volk, een supermooie locatie en ontzettend veel keus !

Het was er ZO groot dat de hele dag om was tegen dat we rond waren en alle kraampjes hadden gezien.

Voor ik vertrok had ik eens goed gekeken hoeveel plaatsjes er waren om plantjes te planten. Toen ik op 12 plaatsjes uitkwam ben ik beginnen selecteren wat ik graag zou hebben, wat ik daarvan effectief zou gebruiken, welke ik misschien toch te weinig zou gebruiken om rendabel te zijn....

Toen ik eenmaal mijn selectie had, ben ik wat meer informatie gaan opzoeken. Dit omtrent de beste plaats om ze te planten, hoeveel water, licht en zon ze nodig hadden,... Maar ook, en dit is misschien niet zo voor de hand liggend, welke ik het beste zou samen zetten. 

Ik ontdekte bijvoorbeeld dat het aangeraden is om peterselie dicht bij de tomaatjes te zetten omdat dit de tomatenvliegjes weg zou houden, Maar ook dat basilicum niet van te veel wind en koude houd (deze heb ik daarom in de laagste en dus beschutste pot geplant) en dat salie zeer groot kan worden. Ik heb deze drie dan samen in de kleinste en laagste pot geplant en deze pot een plaatsje gegeven naast de hogere pot met de tomatenplantjes. De salie is overigens heerlijk om thee van te maken en heeft de goede kwaliteit om keelpijn te verzachten. Het heeft een hele typische smaak met een zacht muntige ondertoon.

Het volgende wat ik leerde is dat munt een sterke plant is en dat rozemarijn en tijm wel tegen een stootje kunnen. Daarom staan deze allemaal in de plantenbak aan de balustrade, mits daar de meeste wind en regenval is. De munt heb ik met zijn kleine potje in de grotere plantenbak geplant, omdat munt een enorm overwoekerende eigenschap heeft en ik niet wil dat hij heel mijn tijm en rozemarijn overwoekerd. Hier zie je van links naar rechts pepermunt, Marokkaanse munt, rozemarijn en tijm. De planten zijn al zeer groot omdat ik deze foto pas recent genomen heb en ze dus al heel wat tijd hebben gehad om te groeien.

Zoals ik hiervoor al vermelde staat er naast de lage pot een hogere pot, Hierin staan 2 kleine kerstomaat-plantjes en een zoet-pikant peperplantje. Op deze foto zijn de plantjes nog vrij klein omdat de foto getrokken is toen ze nog maar net aangekocht en verplant waren. Ondertussen zijn ze al een stuk groter maar helaas ben ik mijn kabeltje van mijn gsm even kwijt dus hiervan kan ik geen foto's overzetten. ik probeer ze later zeker nog te posten !


En mits het liefje veel van aardbeien houdt kan een grote aardbeiplant zeker niet ontbreken ! HEERLIJK bij zelfgemaakt en vers gedraaid vanille-ijs, recept volgt nog !


Zo, nu weten jullie tenminste vanwaar dat vele gebruik van die verse kruiden komt en waar ik ze dan steeds vandaan haal :) Ik kan je overigens verklappen dat mijn kruiden er dan misschien wel geweldig bijstaan, maar ik niet in staat ben een plantje met bloemetjes levend te houden. Op 1 of andere manier slaag ik er toch steeds in dat te laten verpieteren :s Ik hoop dat jullie er iets aan gehad hebben en beloof dat dit een éxtra artikeltje is. Er komt dus zeker nog een receptje online vandaag !

PS : Je kan een reactie achterlaten op dit artikel door hier onderaan op reacties te klikken. Registreren is niet nodig wanneer je de optie Naam/URL selecteert. klik daarna op 'publiceer' om het te plaatsen.2 opmerkingen:

  1. waauw, dat ziet er gezellig uit met al die plantjes. maar pas op voor http://shoutyourheartout.wordpress.com/2012/06/20/en-terwijl-ik-dit-typ-passeert-er-een-hert-op-ons-terras-maar-volgende-keer-meer-daarover/ in de houten delen !

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb net een kijkje genomen op je blog, wat een zalig herkenbare situaties ! Je hebt er een volger bij ;) Voor dat hert zal ik niet moeten vrezen, ons terras bevindt zich namelijk 3 verdiepen hoog :)

      Verwijderen